Tot tien jaar cel geëist tegen Somalische piraten

Tegen vijf Somalische piraten die in Nederland worden berecht zijn woensdag celstraffen geëist van zeven tot tien jaar. Dat heeft het landelijk parket van het Openbaar Ministerie woensdag laten weten. De Nederlandse marine pakte de mannen vorig jaar november op in de Golf van Aden.

De piraten worden ervan verdacht begin november voor de kust van Tanzania een Zuid-Afrikaans zeiljacht te hebben gekaapt en de twee opvarenden te hebben gegijzeld. Een Nederlands marineschip, dat deel uitmaakte van een antipiraterijmissie, onderschepte de Somaliërs.

In totaal werden twintig piraten opgepakt. Vijftien werden na het afnemen van verklaringen vrijgelaten vanwege gebrek aan bewijs. De overige vijf werden overgevlogen naar Nederland, waar ze in december aankwamen.

De piraten worden in Nederland berecht omdat Zuid-Afrika dat weigerde te doen. De Tweede Kamer vindt dat piraten alleen naar Nederland mogen worden gebracht als ze een Nederlands schip of een schip met Nederlandse bemanningsleden hebben bedreigd.

De rechtbank in Rotterdam doet op 12 augustus uitspraak.