'Amsterdamse topambtenaar voert schrikbewind'

Een Amsterdamse topambtenaar voert een schrikbewind. Hij zou medewerkers stelselmatig schofferen en intimideren en ambtenaren onder druk zetten om te vertrekken, schrijft Het Parool donderdag.

Meer dan vijftien medewerkers en oud-medewerkers doen in de krant anoniem een boekje open over de directeur van de dienst Dienstverlening en Facilitair Management. "Je moet geen tijd in de mensen steken, maar in de resultaten. Het interesseert me geen fuck hoe het mensen vergaat", citeren ze hem.

De medewerkers spreken van 'geestelijke vernedering'. "Hij geeft je het idee dat je de enige bent die disfunctioneert", zegt een van hen. Een ander zegt dat mensen huilend weglopen uit vergaderingen.

Het ziekteverzuim en het personeelsverloop op de afdeling zijn volgens de Amsterdamse krant hoog. Zeker acht mensen stapten de afgelopen tijd na een halfjaar op uit onvrede over de ambtenaar. Ook versleet hij in drie jaar tijd acht secretaresses.

Het college van burgemeester en wethouders is bekend met 'enkele klachten', laat wethouder Eric van der Burg, verantwoordelijk voor personeelsbeleid, de krant weten. Hij meldt dat er een onderzoek naar de topambtenaar loopt dat over een maand moet zijn afgerond. Verder wil hij niets over de beschuldigingen kwijt. "We doen geen uitspraken over individuele werknemers."