'IJskappen smelten sneller door warmere oceanen'

Het smelten van de ijskappen wordt niet alleen versneld door warmere lucht, een gevolg van de opwarming van de aarde, maar ook door warmer water onder het ijs. Dat blijkt uit een onderzoek, waarover zondag een artikel is gepubliceerd in het tijdschrift Nature Geoscience.

De rol van warmer water onder de ijskappen is tot dusverre onderbelicht geweest, stellen Jianjun Yin van de Universiteit van Arizona en zijn collega's. Zij denken dat het ijs in Groenland en Antarctica door warmer water sneller smelt.

De zeespiegel stijgt niet als drijvende ijskappen smelten, maar dat gebeurt wel wanneer landijs in zee belandt. "Het opwarmen van de oceanen is veel belangrijker dan het opwarmen van de atmosfeer, omdat water een veel grotere warmtecapaciteit heeft dan lucht", aldus Yin. "Als je een ijsklont in een warme kamer plaatst, is deze na enkele uren gesmolten. Maar als je dezelfde ijsklont in een bak water plaatst, is deze na enkele minuten al verdwenen."

Daar komt bij dat gletsjerijs sneller in zee verdwijnt als drijfijs voor kusten smelt. Er komt dan steeds meer ijs in zee terecht. "Dit betekent dat zowel Groenland als Antarctica waarschijnlijk sneller smelt dan de wetenschappelijke gemeenschap voorheen dacht", zei Jonathan Overpeck van het Insituut voor Milieu van de Universiteit van Arizona en medeauteur van het artikel. "Dit artikel draagt bij aan het bewijs dat de zeespiegel tegen het einde van de eeuw mogelijk een meter gestegen is en nog veel meer in de daaropvolgende eeuwen", voegde hij hieraan toe.

Volgens de onderzoekers stijgt de temperatuur van het zeewater langs de kust van Groenland tot 2100 met twee graden Celsius. Langs de kust van Antarctica stijgt de temperatuur in dezelfde periode 0,9 graad Celsius, denken zij.