Brand in Venezolaanse gevangenis

In een Venezolaanse gevangenis waar de gedetineerden vrijdag in opstand kwamen is brand uitgebroken. Duizenden militairen zijn in de gevangenis aanwezig om de opstand de kop in te drukken.

Volgens de Venezolaanse minister van justitie Nestor Reverol is de brand, die voor zonsopgang uitbrak, ontstaan door kortsluiting. Gevangenen zijn geëvacueerd voordat ze door de vlammen konden worden ingesloten, aldus Reverol. Enkele familieleden van gedetineerden zeggen echter van gevangenen met mobiele telefoons te hebben vernomen dat de militairen de brand hebben gesticht.

Aanwezige journalisten melden dat gepantserde voertuigen een cordon rondom de gevangenis hebben gevormd. Miltiairen op een heuvelrug buiten de gevangenis vuren met regelmaat traangas de gevangenis in.

De opstand in de El Rodeo I gevangenis brak vrijdag uit toen de bewakers de gevangenis en de gedetineerden op wapens controleerden. Sindsdien hebben de rellen zich verspreid naar de aangrenzende El Rodeo II gevangenis.

De dertig gevangenissen in Venezuela zijn berekend op zo'n 12.500 gedetineerden. Volgens het Venezolaans Observatorium voor Gevangenissen zitten er echter zo'n 49 duizend mensen vast in het land. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch meldde onlangs in een rapport dat er zo'n achterstand is in de Venezolaanse rechtspraak dat driekwart van alle gevangenen nog berecht moet worden.


Brand in Venezolaanse gevangenis (Foto: Novum)