Knapen blijft bij snoeien in ontwikkelingshulp

Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen (CDA) houdt vast aan het verkleinen van het aantal landen dat ontwikkelingshulp van Nederland krijgt. Dat bleek donderdag tijdens een overleg met de Tweede Kamer.

Het kabinet besloot in maart dat het aantal landen dat rechtstreeks ontwikkelingshulp van Nederland krijgt van 33 naar vijftien te verkleinen. Onder meer Egypte, Suriname, Burkina Faso, Bolivia en Congo worden van de lijst geschrapt.

Verschillende partijen uitten donderdag kritiek op de wijze waarop deze lijst tot stand is gekomen. Met name de PvdA haalde hard uit. Kamerlid Sjoera Dikkers beschuldigde de bewindsman van 'kwartetten met de allerarmsten van de wereld'. De lijst van vijftien landen is volgens haar tot stand gekomen op basis van 'volkomen willekeur'.

Bij de regeringspartijen VVD en CDA rezen ook vragen naar de beweegredenen van de bewindsman. Zo wilde Klaas Dijkhoff (VVD) weten waarom Congo wordt geschrapt. Kathleen Ferrier (CDA) eiste dat Nederland alleen stopt met het geven van steun als vaststaat dat het werk wordt voortgezet door andere organisaties. Anders is sprake van 'kapitaalvernietiging', zei de politica.

Knapen weersprak dat sprake is van willekeur. Bij ieder land is een zorgvuldige afweging gemaakt, benadrukte hij. Zo wordt onder andere gekeken of er andere donoren actief zijn in het land. Het kan overigens nog een paar jaar duren voordat de Nederlandse hulp definitief is gestopt.

Het nieuwe beleid moet de ontwikkelingssamenwerking effectiever en efficiënter maken.