'Werkdruk gevangenissen te hoog'

Twee derde van de medewerkers in het gevangeniswezen vindt de werkdruk te hoog. Dat zegt vakbond Abvakabo FNV op basis van onderzoek onder ruim vijfhonderd medewerkers. De werkdruk bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) is de afgelopen jaren toegenomen door bezuinigingen en reorganisaties. De bond stelt een meldpunt in.

"De limiet van het toelaatbare is nu wel bereikt", zegt bondsbestuurder Marjon Platje. "Leidinggevenden hebben nauwelijks aandacht voor de hoge werkdruk." Bij het meldpunt kan gevangenispersoneel terecht met klachten over overtredingen van de arbeidstijdenwet.

Op basis van de klachten wil de bond afspraken maken over het verminderen van de werkdruk. "Een voorbeeld daarvan kan zelfroostering zijn", zegt Platje.

Naast de hoge werkdruk blijkt uit het onderzoek ook dat voor gevangenispersoneel agressie en geweld een probleem zijn. Het personeel geeft echter aan dat ze het normaal vinden. De bond reageert geschokt. "Agressie en geweld mogen nooit normaal zijn." Er is volgens de bond een cultuurverandering nodig om agressie en geweld aan te pakken.

De bond wijst op de wisselwerking tussen werkdruk en agressie. "Een hogere werkdruk leidt tot meer agressie, meer agressie leidt tot een hogere werkdruk. Daarom willen we nu ook de werkdruk aanpakken." Gevangenispersoneel kan tot eind dit jaar terecht bij het meldpunt.


'Werkdruk gevangenissen te hoog' (Foto: Novum)