Van der Sar: "Blij dat erop zit"

Doelman Edwin van der Sar van Manchester United maakte gisteravond na de vrij kansloze nederlaag in de finale van de Champions League tegen Barcelona (1-3) een gelaten indruk.

"Ik ben blij dat het erop zit, zeker na deze wedstrijd", verzuchtte de 40-jarige keeper, die op Wembley de laatste wedstrijd van zijn schitterende loopbaan afwerkte. "Nee, getwijfeld heb ik ook niet, dat was een misverstand met manager Ferguson."

Van der Sar sprak in de NOS-microfoon van een "heel gek gevoel" na afloop. "Ja, hier sta je dan na negentig minuten. Ik had liever een ander gevoel gehad, maar het mocht niet zo zijn. Barcelona heeft ook wel een heel goede ploeg."

Van der Sar was feitelijk alleen goed te spreken over het eerste kwartier waarin ManUnited zowaar het spel dicteerde. "Misschien hadden we daarna wat gas moeten terugnemen om ze op te vangen en eruit te breken", opperde hij. "Daarna hadden we dan misschien weer meer druk kunnen zetten. Na de rust raakten we vermoeid en kon Barcelona toeslaan zoals wij altijd in de Premier League doen. Nu waren wij de verliezende partij."

Het afscheid Van der Sar verliep op het veld nogal geruisloos. Er kon niet eens een hand af van zijn coach Sir Alex Ferguson. "In de kleedkamer heb ik die alsnog gekregen", verzekerde hij. "Nee, veel gezegd werd er niet. Iedereen was teleurgesteld. Wat moet je ook zeggen? Twee weken geleden besefte ik voor de eerste keer heel goed dat ik aan mijn laatste duels bezig was. Door mij puur te concentreren op het voetbal, ben ik de tijd goed doorgekomen."

Van der Sar wil zich binnen afzienbare tijd met zijn gezin weer in Nederland gaan vestigen. "Dat is wel de bedoeling, ja. Ik wil ook een opleiding als coach in Nederland gaan volgen en misschien af en toe de jeugd trainen. Maar ik wil zeker ook de andere facetten van het leven meer leren kennen. Ik ben 21 jaar actief geweest in het betaalde voetbal. Dat heb ik heel leuk gevonden, anders houd je het ook niet zo lang vol. Maar een vrij weekeinde lijkt me nu ook wel eens lekker."

Van der Sar: blij dat erop zit
Van der Sar: blij dat erop zit (Foto: ANP)