Verwestering geen criterium voor Leers

Verwestering is geen criterium op basis waarvan bepaald wordt of Afghaanse meisjes moeten terugkeren. Wel wordt gewogen of meisjes zich wel voldoende kunnen aanpassen als zij terug moeten naar Afghanistan, of dat er sprake is van te grote psychosociale druk. Dat zei minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) dinsdag in het debat over de 'Saharmeisjes'.

Leers liet vorige maand weten dat verwestering onderdeel wordt van de afweging rondom de terugkeer van Afghaanse meisjes. "Onder bepaalde omstandigheden kan van meisjes met een verwesterde levensstijl niet worden gevraagd terug te keren naar hun land van herkomst Afghanistan", opende het persbericht dat op 8 april verscheen.

De Kamer wilde hierop weten wat de minister precies verstaat onder verwestering, en waarom dit alleen geldt voor Afghaanse meisjes, en niet voor jongens of voor andere landen.

Volgens Leers is de essentie van het aangepaste beleid dat moet worden gekeken of asielzoekers die worden teruggestuurd zich nog wel kunnen aanpassen aan hun land van herkomst. Verwestering is een van de zaken die hierin kunnen meespelen, maar geen criterium op zich. Met opzet had hij gekozen voor vage criteria, omdat er dan ruimte overblijft om iedere zaak individueel te beoordelen, zo zei hij dinsdag.

De regeling geldt alleen voor Afghaanse meisjes, omdat voor deze groep sprake is van een 'specifieke situatie'. ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind wilde van Leers weten waarom Somalische meisjes, die gezien de onveiligheid in dat land ook kunnen kampen met 'onevenredige psychosociale druk', niet ook aanspraak kunnen maken op de regeling die Leers voor de Afghaanse meisjes heeft getroffen.

Volgens Leers is de situatie in Somalië ook schrijnend, maar niet vergelijkbaar met Afghanistan. Bovendien worden vanwege de onveilige situatie momenteel geen asielzoekers teruggestuurd naar Somalië met uitzondering van het noorden van het land.