Kamer eist opheldering over verwestering

De oppositiepartijen in de Tweede Kamer eisen duidelijkheid van minister van Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) over de aanpassing van het asielbeleid voor verwesterde Afghaanse meisjes. Begin deze maand besloot de minister dat de 14-jarige Sahar en haar familie in Nederland mogen blijven. Ze was dermate verwesterd dat ze in Afghanistan onaanvaardbare 'psychosociale druk' zou ervaren.

Leers gaf aan dat het criterium verwestering voortaan zou worden meegewogen in de asielprocedure van Afghaanse meisjes. Het is de oppositie onduidelijk wat daar precies onder wordt verstaan. "De minister moet de schijn van willekeur wegnemen", zei PvdA-Kamerlid Hans Spekman. "Er wordt geen enkele definitie gegeven van verwestering", klaagde Gerard Schouw (D66).

Spekman wil ook weten op basis waarvan Leers weet te melden dat er zo'n veertig tot honderd Afghaanse meisjes in Nederland zijn in een vergelijkbare positie als Sahar. ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind vraagt zich af of het criterium verwestering niet ook moet gaan gelden voor andere landen waar de islamitische wetgeving sharia geldt. GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi vroeg ook aandacht voor de positie van homoseksuele jongens.

Leers heeft aangegeven dat hij alle gevallen individueel gaat beoordelen. De Kamer wil in ieder geval dat geen van de Afghaanse meisjes die in aanmerking komen voor de toetsing wordt uitgezet in de periode tot de wetgeving officieel is ingevoerd.

Alle Kamerfractie onderschrijven het belang van snellere asielprocedures.