Acht jaar cel voor skimoord Tsjechië

Twee mannen uit Soesterberg zijn veroordeeld tot acht jaar cel voor het ombrengen van hun 29-jarige reisgenoot tijdens een skivakantie in Tsjechië vorig jaar. Justitie had twee weken geleden veertien jaar geëist.

Anders dan het Openbaar Ministerie gaat de rechtbank in Utrecht niet uit van moord, maar van het medeplegen van doodslag. Volgens de rechtbank is het niet precies duidelijk wie welk letsel heeft toegebracht aan het slachtoffer. De mannen worden daarom gezamenlijk verantwoordelijk gehouden voor de dood van de man.

Het incident gebeurde op de eerste avond van de vakantie na een ruzie in een restaurant over een meisje. Bij hun slaapplek liep de ruzie uit de hand en werd het slachtoffer door zijn twee 'vrienden' geschopt, geslagen en meerdere keren met een mes gestoken.

De twee reisgenoten van het slachtoffer, een 19- en een 21-jarige man, lieten het nog levende slachtoffer vervolgens buiten achter in de kou en gingen naar bed. Een van de twee werd later wakker door hulpgeroep. Uiteindelijk werden de politie en een ambulance gebeld. Het slachtoffer overleed in een ziekenhuis aan zijn verwondingen.