Geen kindsoldaten meer voor Filipijnse rebellen

Communistische rebellen van het Nieuwe Volksleger (NPA) in de Filipijnen hebben ingestemd met een plan om het gebruik van kindsoldaten uit te bannen. Dat meldt Radhika Coomaraswamy van de Verenigde Naties vrijdag

De leiders van de communistische rebellen, die in ballingschap in Nederland wonen, gaan praten over een plan dat lijkt op een soortgelijke overeenkomst die eerder met moslimrebellen in de Filipijnen is gesloten, aldus Coomaraswamy. De communisten hebben niet expliciet erkend dat zij kindsoldaten gebruiken, maar hun medewerking met de VN geeft aan dat zij het probleem onderkennen.

Het Filipijnse leger zegt dat tussen 1999 en januari van dit jaar 215 kindsoldaten zich hebben overgegeven, 121 zijn opgepakt en twaalf zijn gedood.

Volgens Coomaraswamy hebben de communisten wel oren naar een soortgelijke overeenkomst zoals die met de moslimrebellen van het Moro Islamitisch Bevrijdingsfront (MILF) is gesloten. Leiders van het MILF zijn deze week in een gesprek met Coomaraswamy overeengekomen de komende negende maanden alle kinderen te registeren die gelieerd zijn aan hun organisatie. Na negen maanden zal er een ceremonie plaatshebben waarin de kinderen worden ontheven uit hun rol als strijder. Vervolgens zullen de kinderen geresocialiseerd en geschoold worden.

Sinds augustus zijn er bijna zeshonderd minderjarigen geïdentificeerd als kindsoldaten in meerdere bolwerken van moslimrebellen in de Filipijnen. Coomaraswamy verwacht echter dat dit aantal zal oplopen tot enkele duizenden voor het einde van de registratieperiode.