Edelstenen Birma leveren 2 miljard euro op

Birma heeft bijna 2 miljard euro verdiend aan de veiling van jade, edelstenen en parels bij een jaarlijkse veiling. Dat werd zaterdag bekendgemaakt. In totaal gingen er bijna 17.000 kavels jade, ruim 200 kavels edelstenen en 255 kavels parels onder de hamer.

De veiling vond plaats onder auspiciën van het Birmese ministerie van Mijnbouw en trok ruim achtduizend geïnteresseerden. De veiling is een belangrijke bron van buitenlandse valuta voor Birma, dat te kampen heeft met economische en politieke sancties van het Westen vanwege schendingen van de mensenrechten.

Birma is een van de grootste producenten van jade ter wereld. Bovendien komt bijna 90 procent van alle robijnen ter wereld uit het land.

De Verenigde Staten heeft in 2008 besloten om de import van edelstenen uit Birma te verbieden. Bedrijven als Tiffany's en Bulgari hadden eerder al vrijwillig besloten geen edelstenen uit Birma te kopen. Volgens Birmese edelstenenhandelaren hebben de sancties maar weinig effect, omdat zij voornamelijk zaken doen met Chinese en Thaise handelaren.


Edelstenen leveren Birma veel geld op (Foto: Novum)