Wrakingsverzoek rechters om kinderversje

In de Klimop-zaak, de vastgoedfraudezaak die behandeld wordt door de Haarlemse rechtbank, heeft het kinderversje Jantje Zag Eens Pruimen Hangen geleid tot een wrakingsverzoek. Dat meldt het Eindhovens Dagblad. De rechtbank bevestigt dat de inhoudelijke behandeling van de zaak geschorst is.

De voorzitter van de meervoudige strafkamer, Rino Verpalen, zou het versje afgelopen vrijdag hebben voorgelezen omdat hij er steeds aan moest denken in verband met de zaak. In het gedicht komt de hoofdpersoon in de verleiding om pruimen te stelen. "Aan een boom zo vol geladen, mist men vijf zes pruimen niet."

De advocaten van de verdachten, twee voormalige directeuren van het Philips Pensioenfonds, vonden dat voor de voorzitter de schuld van de verdachte al min of meer vaststaat. Wanneer het wrakingsverzoek wordt behandeld, is nog niet bekend. Als de wrakingskamer het verzoek toewijst, moet de rechtszaak geheel of gedeeltelijk worden overgedaan voor andere rechters.

In de vastgoedfraudezaak werden Philips Pensioenfonds en Bouwfonds voor honderden miljoenen euro's benadeeld. Slechts een deel van de ongeveer 125 verdachten moet zich voor de rechter verantwoorden. Het Openbaar Ministerie doet een fors aantal zaken af met een schikking.

Overigens weerstaat de hoofdpersoon in het achttiende-eeuwse kinderrijm van Hiëronymus van Alphen uiteindelijk de verleiding om te stelen. De vader van Jantje, die het geheel heeft gadegeslagen, beloont hem daarvoor alsnog met de pruimen die hij wilde.