China zet nieuwe tactieken in tegen protesten

China zet naast grote aantallen agenten ook nieuwe tactieken in om iedere vorm van protest in de kiem te smoren. In het land worden oproepen gedaan tot vreedzame bijeenkomsten, zoals die ook in het Midden-Oosten hebben plaatsgevonden. China vreest dat de opstanden overwaaien naar het eigen land.

Om samenscholingen te voorkomen, staan aan het eind van het Plein van het Volk in Shanghai agenten met fluitjes. Zodra iemand in de mensenmassa halt houdt, blazen de agenten op de fluitjes of schreeuwen ze dat hij door moet lopen. Ongeveer tweehonderd mensen trotseerden het lawaai echter en bleven staan.

In Beijing zijn schoonmaaktrucks ingezet. Die worden normaal gebruikt om de straat schoon te houden, maar nu rijden ze heen en weer door de drukke winkelstraten terwijl ze water rondspuiten. De mensen lopen daardoor niet meer midden op straat, maar zo dicht mogelijk langs de rand.

In beide steden worden journalisten ook intensiever in de gaten gehouden. Verslaggevers met camera's mogen niet in de buurt van demonstraties komen.