Nederlandse depressiever dan Vlaamse

Nederlandse vrouwen melden gemiddeld meer depressieve klachten dan hun seksegenoten in Vlaanderen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Gent dat dinsdag in het Tijdschrift voor Psychiatrie is gepubliceerd.

Nederlandse vrouwen zijn volgens de onderzoekers ongelukkiger omdat ze hun werk en de zorg voor hun gezin moeten combineren. Zij werken vaker in deeltijd en scoorden gemiddeld 5,86, terwijl hun Vlaamse seksegenoten op 5,48 bleven steken.

Naarmate hun inkomen hoger is, worden Nederlandse vrouwen minder ontvankelijk voor depressiviteit. Voor Vlaamse vrouwen blijkt een hoge opleiding een belangrijke factor te zijn die hen gelukkiger maakt, concluderen de onderzoekers. Getrouwde stellen zijn aan beide kanten van de grens minder gevoelig voor depressie. Ouderschap en leeftijd spelen daarentegen geen rol.

Tussen de Nederlandse en Vlaamse mannen is er nauwelijks verschil in depressiviteit: Nederlandse mannen scoorden met een gemiddelde van 4,70 iets hoger dan hun mannelijke zuiderburen, die een gemiddelde van 4,65 hadden.

Het onderzoek Vlaanderen versus Nederland: verschillen in depressieve klachten bij mannen en vrouwen is erop gericht verschillen in depressieve klachten tussen mannen en vrouwen in Nederland en België te meten. Hiervoor gebruikten de onderzoekers gegevens van de European Social Survey (ESS) uit de jaren 2006 en 2007.

Naast verschillen in sekse en regio kunnen de resultaten deels worden verklaard aan de hand van sociaal-economische en familieomstandigheden. De ESS is een tweejaarlijkse inventarisatie van meningen van burgers op het gebied van sociale, culturele en politieke kwesties.