Hoeness: Blatter is controle over FIFA kwijt

De FIFA verpest het imago van het voetbal door de stroom corruptieschandalen. Dat zegt Bayern München-voorzitter Uli Hoeness woensdag in het Duitse tijdschrift Sport Bild. Volgens Hoeness is FIFA-baas Sepp Blatter 'de controle kwijt' en is het tijd voor de bonden uit grote voetballanden als Engeland, Duitsland en Spanje om de wereldvoetbalbond 'schoon te vegen'.

Hoeness komt tot zijn conclusie door de alom bekritiseerde toewijzing van de WK's van 2018 en 2022 aan respectievelijk Rusland en Qatar. "Blijkbaar kun je een WK alleen maar binnenslepen als er ook betalingen onder de tafel worden gedaan." Ook werden twee leden van het uitvoerend comité vóór de toewijzing van het WK geschorst omdat ze hun stem zouden hebben willen verkopen.

Blatter heeft inmiddels maatregelen aangekondigd tegen corruptie binnen de FIFA. Zijn plannen wil hij in juni presenteren tijdens het FIFA-congres waarop hij herkozen hoopt te worden voor een vierde termijn.

Eerder deze week uitte ook KNVB-directeur Bert van Oostveen in NUsport al kritiek op de toewijzingsprocedure. "Volgens mij is er grote behoefte aan een transparante omgeving waarin zulke ingrijpende beslissingen genomen worden. Benoem de criteria die het belangrijkst zijn. Zeg gewoon dat de financiële paragraaf de doorslag geeft."


Uli Hoeness (Foto: Novum)