'Van Middelkoop verzweeg affaire De Vries'

Oud-minister van Defensie Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) en een topambtenaar op zijn ministerie waren op de hoogte van de affaire die staatssecretaris Jack de Vries (CDA) had met een adjudant, maar zwegen er maanden over. Dat meldt Elsevier donderdag.

Het weekblad heeft de val van De Vries gereconstrueerd. Volgens Elsevier was toenmalig premier Jan Peter Balkenende (CDA) later 'woedend' op Van Middelkoop, omdat hij de affaire voor hem verzweeg. Bij Defensie moeten relaties tussen werknemers meteen worden gemeld. Affaires met ondergeschikten worden niet getolereerd.

De affaire tussen De Vries en zijn adjudante Melissa de Goede zou in de zomer van vorig jaar zijn begonnen. Van Middelkoop zou vanaf december op de hoogte zijn geweest, maar hij riep zijn staatssecretaris niet tot de orde. Een topambtenaar wist ook van de verhouding, maar hij greep ook niet in. Hij was een leidinggevende van De Goede.

Uiteindelijk biechtte De Vries zelf de relatie op tegenover Van Middelkoop en de topambtenaar. Ook daarna mocht De Goede zijn adjudant blijven, en maakten zij nog een reis naar Afghanistan. De Vries vertelde het verhaal aan Balkenende toen hij hoog op de kandidatenlijst van het CDA was geplaatst, aldus het weekblad.

Tot een Kamerlidmaatschap is het vooralsnog niet gekomen. De Vries trad uiteindelijk in mei van dit jaar af, nadat zijn verhouding met De Goede in de openbaarheid was gekomen en tot veel publiciteit had geleid.

Mogelijk doet De Vries in januari alsnog zijn intrede in het parlement. Vanwege het vertrek van Ank Bijleveld, die commissaris van de koningin in Overijssel wordt, komt een plek vacant.


'Van Middelkoop verzweeg affaire De Vries' (Foto: Novum)