Holbrooke overleden

De bekende Amerikaanse diplomaat Richard Holbrooke is maandag op 69-jarige leeftijd overleden. Dat meldde de Amerikaanse nieuwszender CNN op basis van overheidsbronnen.

Holbrooke werkte voor de Amerikaanse president Barack Obama als gezant voor Afghanistan en Pakistan. Hij werd bekend als onderminister van Buitenlandse Zaken in de regering van de voormalige president Bill Clinton. In die functie onderhandelde hij met de strijdende partijen in Bosnië, wat in 1995 tot de Dayton-akkoorden leidde.

De diplomaat kreeg als bijnaam de Bulldozer, omdat het hem lukte strijdende partijen om de onderhandelingstafel te krijgen. Hij zei eens geen gewetenswroeging te hebben over 'onderhandelingen met mensen die immorele dingen doen'.

Holbrooke, die al bijna 50 jaar in de diplomatie werkte, werd vrijdag ziek tijdens een vergadering op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij is daarna meermalen geopereerd aan een scheur in zijn aorta.

Kort voor zijn overlijden noemde de Amerikaanse president Barack Obama de diplomaat nog 'een taaie'. Hij roemde de inzet van Holbrooke: "Amerika is veiliger en de wereld is een betere plek dankzij het werk van ambassadeur Holbrooke."

Amerikaanse diplomaat Holbrooke overleden
Amerikaanse diplomaat Holbrooke overleden (Foto: ANP)