Vragenuurtje Tweede Kamer op de schop

De komende tijd komen op dinsdag meer ministers en staatssecretarissen zich in het parlement verantwoorden tijdens het vragenuurtje. De Tweede Kamer experimenteert in de periode tussen het kerst- en het krokusreces met een nieuwe opzet van het wekelijkse vragenuurtje. Dat laat het presidium, het bestuur van de Tweede Kamer weten.

Momenteel is er tijdens het vragenuurtje, dat iedere dinsdag om 14.00 uur plaatsvindt, tijd voor zo'n vier vragen over actuele kwesties. Door per vraag minder tijd uit te trekken moet er plaats zijn voor zes tot zeven onderwerpen. Hierbij krijgt alleen het Kamerlid dat de betreffende bewindspersoon ter verantwoording heeft geroepen het woord. Andere fracties mogen zich niet in het debat mengen, zoals nu vaak wel gebeurt. De minister of staatssecretaris krijgt minder spreektijd, zodat er meer vaart in het vragenuurtje komt.

Als de nieuwe opzet bevalt wordt het reglement van orde aangepast. Kamervoorzitter Gerdi Verbeet deed eerder dit jaar al een voorstel om het complete kabinet driemaal per week ter verantwoording te roepen in de Kamer. Dat plan kreeg geen meerderheid.