Otter: "Shorttrackers maken stapjes vooruit"

De bondscoach van de Nederlandse shorttrackers Jeroen Otter vindt dat zijn ploeg vooruit gaat. Ze weten nu dat shorttracken meer is dan alleen maar ronden rijden. Het brons van de achtervolgingsvrouwen bij de wereldbeker in China was al een voolopig hoogtepunt.

"Er is wat in gang gezet. De schaatsers stralen kracht uit op het ijs," zei Otter die zijn ploeg al meer top tien klasseringen zag pakken dan in de afgelopen jaren. "Maar één keer de verkeerde kant opkijken en je doet niet mee in de top. Het is nog niet zo dat we structureel finales schaatsen, maar de schaatsers krijgen wel zelf in de gaten dat ze tot meer in staat zijn."

Om de rijders tot meer in staat te laten zijn liet Otter hen op de langebaan op uithoudingsvermogen trainen. "Het zelfvertrouwen is toegenomen. Ze rijden mee, worden niet meer gelost in de finale van een race. Ze kunnen de inspanning langer volhouden. De ervaringen die ze opdoen in de trainingen, moeten ze zien te vertalen in de wedstrijden. Dat gaat steeds beter, maar het zal de komende twee jaar verder moeten groeien," zei de coach die vooral Jorien ter Mors uit ziet blinken.

In het na olympisch jaar moest Otter enkele gestopte rijders vervangen, maar dit gaat vooralsnog zonder problemen. "Bij de meeste toplanden is niet veel veranderd. Ook wij proberen jonge schaatsers uit, maar de groep die er nu is zal het de komende jaren waarschijnlijk moeten doen."

De Europese kampioenschappen in Heerenveen moeten een eerste echt hoogtepunt vormen voor de shorttrackers. "De top wordt breder. Om mee te tellen moet je zorgen dat je structureel in de halve finales staat. De ervaring van die races is cruciaal. De schaatsers die daar voorheen in de buurt kwamen, komen dit seizoen wat los. Ze schrikken steeds minder als ze in een kansrijke positie komen. We maken stapjes."