Oezbeekse judoka betrapt op doping

De Oezbeekse judoka Shokir Muminov is de eerste dopingzondaar geworden van de Aziatische Spelen. De 27-jarige werd getest nadat hij zilver had gewonnen in de klasse tot 81 kilogram. Die medaille werd hem meteen afgenomen, meldt het Aziatisch Olympisch Overleg. Dat overkoepelende orgaan waar alle nationale olympische comités in Azië lid van zijn, organiseert de Aziatische Spelen.

Muminov, die vier jaar geleden al eens brons won bij de Aziatische Spelen, werd betrapt op het gebruik van methylhexaneamine. Onlangs besloot de wereldantidopingauthoriteit WADA dat het middel per 1 januari naar een lijst met middelen verhuist waar mogelijk lagere straffen voor gelden.

Het middel wordt regelmatig aangetroffen in voedingssupplementen en bakolie waardoor sporters het onbewust binnen kunnen krijgen. Vanaf volgend jaar kunnen ze dat aantonen. Eerder deze week werd bekend dat ook twee Zuid-Afrikaanse rugbyers op het middel waren betrapt.

De Aziatische Spelen, vergelijkbaar met de Olympische Spelen maar dan voor landen in Azië, worden iedere vier jaar gehouden. De editie van dit jaar wordt in het Chinese Guangzhou georganiseerd en duurt nog tot en met 27 november.