Grieken herdenken opstand 1973

Meer dan tienduizend demonstranten hebben woensdag in het centrum van Athene een protestmars gehouden naar de Amerikaanse ambassade. Zij herdachten een studentenopstand in 1973 tegen de toenmalige militaire dictatuur in Griekenland. Een aantal jongeren gooide met stenen en vuurwerk naar de oproerpolitie.

Met traangas en schokgranaten joeg de politie de oproerkraaiers uiteen. Zeker 49 personen werden ingerekend. Eén demonstrant moest in het ziekenhuis behandeld worden voor een brandwond. Na de protestmars bleven groepen jongeren de confrontatie met de politie zoeken.

Vanwege de financiële perikelen in Griekenland droegen verscheidene demonstranten dit jaar spandoeken waarop zij hun ongenoegen uitten over de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds, die de Griekse economie met een grote lening overeind houden.

Tijdens de jaarlijkse protestmars wordt de opstand op de polytechnische school in Athene op 17 november 1973 herdacht. De opstand werd door de junta de kop ingedrukt. Daarnaast protesteren de demonstranten tegen de steun die de Verenigde Staten gaven aan de junta, die van 1967 tot 1974 aan de macht was. Hoewel het exacte aantal slachtoffers niet bekend is, wordt gedacht dat de opstand destijds aan tientallen mensen het leven kostte.