Prehistorisch graf Alkmaar definitief uit ijzertijd

Het graf waar archeologen deze zomer tijdens opgravingen in Alkmaar op stuitten stamt inderdaad uit de ijzertijd. Het graf komt uit de periode tussen vijftig jaar voor en negentig jaar na Christus, zo heeft onderzoek van enkele tanden die in het graf werden gevonden uitgewezen. Dat heeft de gemeente Alkmaar donderdag bekendgemaakt.

In Alkmaar werd nog niet eerder een graf uit de prehistorie ontdekt. Het graf zat onder een laag stuifzand. Er was het silhouet van een persoon in gehurkte houding in te zien. De gemeente dacht eerder al dat het ging om een graf uit de ijzertijd, onder meer omdat de houding van de persoon in het graf karakteristiek is voor begravingen uit die periode.

Bij eerdere archeologische opgravingen in de binnenstad zijn al eens sporen van akkers uit de late ijzertijd gevonden. Het 'lijksilhouet' hoort volgens de gemeente bij de mensen die rond die tijd in het gebied woonden. Deze mensen werden door de Romeinen Friezen genoemd. Rond het begin van de jaartelling veroverden de Romeinen het zuiden van Nederland, maar ze waren ook even tot boven het IJ.

De ontdekking werd gedaan op de Paardenmarkt, waar archeologisch onderzoek plaatsvond wegens bouwplannen in het gebied. Tijdens het onderzoek werden meer bijzondere vondsten gedaan. Zo troffen archeologen onder meer ook een massagraf uit 1573 aan. In dat jaar werd de kaasstad door de Spanjaarden belegerd. Bij enkele skeletten werden musketkogels en hagel aangetroffen.