Veiligheidsraad bezorgd over geweld Darfur

Vertegenwoordigers van de VN-Veiligheidsraad hebben vrijdag tijdens een bezoek aan Darfur hun diepe bezorgdheid uitgesproken over het toenemende geweld in de westelijke Sudanese regio. De gevaarlijke situatie werd donderdag onderstreept door de ontvoering van een lid van de internationale vredesmacht uit een woning in El Fasher, de hoofdstad van Noord-Darfur.

Een woordvoerder van de Unamid-vredesmacht zei dat gewapende mannen de woning van vier Unamid-leden waren binnengedrongen. Ze bonden de vier vast en namen vervolgens twee van hen mee. Een wist te ontsnappen, maar de ander bleef zoek. Het was voor het eerst dat Unamid-leden in het centrum van El Fasher doelwit waren.

Of de ontvoering verband houdt met het bezoek van de VN-delegatie, is onduidelijk. Maar volgens de Britse VN-ambassadeur Mark Lyall Grant heerst in Darfur 'een klimaat van onveiligheid' en is het geweld dit jaar in vergelijking met voorgaande jaren meer dan verdubbeld. "Wij zijn zeer bezorgd. Het is een indicatie van de zeer moeilijke omstandigheden waaronder alle VN-werkers en internationale werkers hier in Darfur moeten opereren."

De gouverneur van Noord-Darfur, Osman Kebir, bestreed dat het geweld is toegenomen. Het geweld en de criminaliteit zijn juist gedaald, zei hij. Kebir beschuldigde de Britse ambassadeur van vooringenomenheid.

De gezanten van de Veiligheidsraad bezoeken Sudan onder andere met het oog op het voorgenomen referendum in januari over onafhankelijkheid van Zuid-Sudan. De vrees bestaat dat de stemming aanleiding kan geven tot hervatting van de burgeroorlog tussen Noord- en Zuid-Sudan.