Twee Duitsers ontvoerd in Darfur

Twee Duitse hulpverleners zijn dinsdagavond in de West-Sudanese regio Darfur ontvoerd. Dat hebben woordvoerders van het Duitse ministerie van buitenlandse zaken en de internationale vredesmissie in Darfur woensdag gezegd.

Volgens Chris Cycmanick van UNAMID vielen zeven mannen dinsdagavond het kantoor van de Duitse hulporganisatie Technisches Hilfswerks (THW) in Nyala, de hoofdstad van Zuid-Dafur, binnen. Ze namen de twee Duitsers, van 34 en 52 jaar oud, mee, evenals een Sudanese bewaker en vertrokken richting het noorden. De bewaker werd echter al snel weer vrijgelaten. De ontvoerders hadden automatische geweren, maar er werd niet geschoten.

Woordvoerder Andreas Peschke van het ministerie van buitenlandse zaken in Berlijn zei dat er in het gebouw waar de ontvoering plaatsvond Duitse en andere internationale medewerkers van hulporganisaties zaten. Ook zouden er Duitse medewerkers van UNAMID in het gebouw aanwezig zijn geweest. De twee ontvoerde Duitsers zijn medewerkers van THW.

In Sudan werken in opdracht van de Duitse regering 58 Duitse burgers. Hoeveel Duitsers er in opdracht van non-gouvernementele organisaties actief zijn in Sudan is niet direct bekend.

Het geweld in Darfur is grotendeels opgehouden, maar berovingen en ontvoeringen van buitenlanders en hulpverleners blijven doorgaan.