Duitsers vieren twintig jaar hereniging

Duitsland viert zondag dat West- en Oost-Duitsland precies twintig jaar geleden zijn herenigd in één republiek. In hoofdstad Berlijn en in Bremen zijn grote feesten en concerten gepland.

Zo is er in Bremen een drakenbootrace tussen peddelaars uit alle deelstaten. Tijdens toespraken in beide steden voert bondskanselier Angela Merkel het woord, evenals Helmut Kohl die bondskanselier was tijdens de hereniging. Zaterdag waren er al concerten, onder andere van de succesvolle Duitse popzangeres Nena (99 Luftballons).

Duitsland viert jaarlijks op 3 oktober de Dag van de Eenheid. De dag is de vrij willekeurig gekozen datum waarop de toenmalige Oost-Duitse republiek DDR formeel toetrad tot de Bundesrepublik Deutschland. Voor veel mensen geldt echter de val van de Berlijnse Muur als een zichtbaarder moment van de hereniging.

Twintig jaar na de eenwording zijn West- en Oost-Duitsland nog steeds zeer verschillend. Het westen is veel rijker dan het oosten, ondanks tientallen miljarden euro's aan steun.

Duitsers vieren twintig jaar hereniging
Duitsers vieren twintig jaar hereniging (Foto: ANP)