'Tipgever had appel met bomverdachte te schillen'

De vrouw die waarschuwde voor een 'terrorist' met explosieven in een vliegtuig op weg van Canada naar Pakistan had mogelijk een appeltje met hem te schillen. Dat heeft een woordvoerder van de Canadese politie gezegd.

Nadat een anonieme vrouw de Canadese politie twee keer had gebeld om te waarschuwen voor een terrorist aan boord van het vliegtuig, werd de Boeing 777 van Pakistan International Airlines omgeleid naar Stockholm. De eerste keer dat de vrouw belde, gaf ze alleen vage informatie. Ze zei dat iemand op de vlucht explosieven bij zich had. Bij het tweede belletje gaf ze meer informatie over de identiteit van deze persoon.

Zodra het vliegtuig op de Zweedse hoofdstad Stockholm was geland, werden de 273 inzittenden geëvacueerd. Tijdens de evacuatie werd de verdachte die de vrouw had beschreven door een arrestatieteam aangehouden. Hij verzette zich niet tegen de arrestatie en werkte mee aan het onderzoek.

De man, een 25-jarige Canadees, bleek geen explosieven bij zich te hebben. Ook in het vliegtuig werd niks gevonden. De Canadees is inmiddels door de Zweedse politie vrijgelaten. Eerder werd gemeld dat hij van Pakistaanse afkomst is, maar nu is onduidelijk of dit klopt.

De Canadese politie onderzoekt of de vrouw de boel in de maling heeft genomen. Als dat zo is, kan ze worden aangeklaagd voor misleiding.

De passagiers van het vliegtuig mochten negen uur na de landing in Stockholm weer aan boord gaan om hun reis voort te zetten. De 25-jarige Canadees echter niet. De politie hoopt hem zaterdagavond of zondagochtend weer op weg te helpen. "Hij was kalm, maar wel geïrriteerd", zei een woordvoerder van de Zweedse politie.

Submitter:  Bron: Novum/AP