[Eneco] Van Emden: "Superspeciaal om in driekleur te rijden"

Rabobank presteerde vandaag uitermate goed in de proloog van de Eneco Tour. Sven Tuft ging er dan wel met de zege vandoor, maar de renners van de boerenleenbankformatie waren goed voor plek twee tot en met vier. De best geklasseerde was Nederlands kampioen tijdrijden Jos van Emden.

"Ik heb me volledig op deze proloog gefocust," zei Van Emden op Rabosport.nl. "De overwinning zat er niet in, maar het verschil met Tuft is zo groot dat ik daar wel vrede mee heb. Vandaag was voor mij namelijk de definitieve bevestiging. Ik heb nog niet het supergevoel van twee maanden geleden en toch kan ik dit neerzetten. Dat zal in de toekomst zeker vertrouwen geven, ook als ik met mindere benen aan de start van een tijdrit sta."

Het gaf Van Emden een speciaal genoegen om in eigen land met de nationale driekleur om zijn schouders te rijden. "Dat ik daar ook voor het eerst in Nederland in mag rijden en dan zo'n tijd rijd, maakt het superspeciaal. Je hebt de bevestiging om je schouders dat je echt goed kunt rijden en dan bevestig je dat ook in de uitslag van een ProTour-wedstrijd."

Van Emden durfde niet te zeggen in hoeverre hij en zijn ploeg zijn positie in het klassement gaan verdedigen. "Ik heb me zo op vandaag gefocust, dat ik me daar helemaal niet mee bezig heb gehouden. Ik ga vanavond wel over de komende dagen nadenken. Bovendien staan we er collectief ook goed voor. We hebben zeker meerdere kanshebbers in de ploeg, dus is het ook kijken hoe de kaarten tijdens de wedstrijd geschud zullen worden."