Voorhoeve kritisch over samenwerking met PVV

Voormalig VVD-leider Joris Voorhoeve is niet blij met de samenwerking die de VVD en CDA met de PVV willen aangaan. De oud-minister van Defensie zei zondagavond op Radio 1 het 'merkwaardig' te vinden dat 'twee democratische partijen zich afhankelijk maken van een organisatie die zelf geen democratische partij is'.

De oud-minister van Defensie wees hierbij op het feit dat de PVV geen 'eigen democratische verkiezingen kent en de Nederlandse grondwet wil veranderen'. De VVD-prominent wil nog geen oordeel uitspreken over een coalitie van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV, omdat het eindresultaat van de onderhandelingen nog niet bekend is.

De drie partijen hebben echter afgesproken dat de VVD en het CDA accepteren dat 'de groep-Wilders' wezenlijk andere gedachten heeft 'op een aantal fundamentele terreinen van de democratie en een volledige vrijheid houdt om die gedachten naar buiten te brengen'. Dat geeft volgens hem te denken, evenals het feit dat de PVV geen politieke verantwoordelijkheid neemt in de coalitie.

VVD-prominent Frans Weisglas sprak zich eerder al uit tegen de PVV. Volgens Weisglas klinken er vanuit zijn partij te weinig bezwaren tegen de 'verwerpelijke opvattingen' van PVV-leider Geert Wilders. "Ik vind dat een liberale partij als de mijne, de VVD, niet hoort samen te werken met een partij die stelselmatig hele bevolkingsgroepen discrimineert."