Manifest CDA tegen samenwerking PVV

Gedoogsteun van de PVV aan een kabinet van VVD en CDA ondermijnt volgens een groep CDA'ers de rechtsstaat en daarom komen zij met een manifest, waarin de partijleiding wordt opgeroepen te stoppen met de onderhandelingen over een minderheidskabinet. Het manifest is nog slechts door een klein groepje mensen ondertekend.

De CDA'ers vrezen dat als zij nu niets doen, het minderheidskabinet met gedoogsteun van de PVV straks een feit is en de achterban machteloos staat. "Wij, leden van het Christen-Democratisch Appèl, staan pal voor onze grondrechten. Daarom spreken wij ons uit tegen een regeringssamenwerking, ook in de huidige gedoogconstructie, van onze partij met de Partij voor de Vrijheid", zo luiden de eerste regels van het manifest.

"De PVV stigmatiseert een aanzienlijke minderheid van onze bevolking, maakt deze tot zondebok voor vrijwel alle problemen van onze samenleving", schrijven de CDA'ers, die van mening zijn dat hierdoor de democratische rechtsstaat in gevaar kan komen.

Tot nu toe hebben zich nog geen prominente CDA'ers achter het manifest geschaard. Organisator Wouter Beekers zegt dan ook dat de 'beweging van onderop' moet groeien.