Chinese prostitutie-activiste opgepakt

Politieagenten in burger hebben maandag een Chinese activiste opgepakt die enkele dagen eerder in het openbaar had opgeroepen tot legalisering van prostitutie.

Ye Haiyan werd opgepakt bij het kantoor van haar groep, die zich inzet voor de rechten van prostituees. Volgens haar zuster Ye Sha kreeg zij te horen dat zij twee of drie dagen mee moest voor 'studie'. Dissidenten in China worden vaak rond gevoelige data in pensions opgesloten onder het mom dat zij 'moeten studeren' of 'op vakantie gaan'.

Ye Haiyan vroeg vorige week inwoners van de stad Wuhan een petitie te ondertekenen voor de legalisering van prostitutie, om prostituees beter te kunnen beschermen. Zij wilde ook dat op 3 augustus -dinsdag- werd stilgestaan bij het lot van 'sekswerkers'.

Hoewel de overheid regelmatig optreedt, tiert de prostitutie welig in China, waar in massagesalons, karaokebars en nachtclubs vaak openlijk seksuele diensten worden aangeboden. Tot voor kort organiseerde de politie soms 'prostituee-parades' om sekswerkers publiekelijk te schande te zetten. Het ministerie voor openbare veiligheid heeft deze parades vorige maand verboden, nadat ophef was ontstaan over foto's van vrouwen die blootsvoets, geboeid en met touwen aan elkaar vastgebonden door de straten van Dongguan in de provincie Guangdong werden gevoerd.