Stabiliteit Italiaanse regering in gevaar

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi brengt dit jaar zijn zomervakantie werkend in Rome door. Na een breuk met Gianfranco Fini, lange tijd een bondgenoot van Berlusconi en mede-oprichter van zijn partij Volk van de Vrijheid (PDL), dreigt de regering van Italië gedestabiliseerd te raken.

Leiders in het parlement besloten maandag een motie van wantrouwen in te dienen tegen een onderminister. Deze stemming zou de conservatieve partij van Berlusconi wel eens kunnen verliezen zonder de steun van de parlementariërs die zich achter Fini hebben geschaard.

Hoewel het aannemen van de motie geen grote gevolgen heeft voor de regering, wordt er wel een duidelijk signaal mee afgegeven dat Berlusconi de grip op parlementariërs aan het verliezen is.

Het Italiaanse dagblad La Stampa zei maandag dat de 'confrontatie' tussen de voormalige bondgenoten een 'eerste test is voor de nieuwe meerderheid'.

Berlusconi bleef erbij dat de stabiliteit van de regering niet in gevaar is. Toch loopt hij risico nu dertig parlementariërs die Fini steunden een eigen parlementaire groep hebben gevormd. Hierdoor wordt Berlusconi mogelijk beroofd van zijn meerderheid in het lagerhuis.

Ook in de senaat hebben bondgenoten van Fini zich afgesplitst en een eigen groep gevormd. In de senaat vormt dit echter geen bedreiging voor de meerderheid van de premier.

De parlementariërs die zich achter Fini hebben geschaard zeiden de regering te steunen als zij zich houdt aan het beleid zoals dat is vastgelegd in het kiesprogramma dat geschreven werd voor de verkiezingen van 2008. Hierdoor wordt Berlusconi kwetsbaar en wordt hij mogelijk afhankelijk van de steun van Fini. Dit is een gevaarlijke positie gezien Fini's kritiek op de regering.

Berlusconi brak afgelopen week met de charismatische Fini, met wie hij meer dan vijftien jaar samenwerkte. Hij beschuldigde Fini ervan een 'partij binnen een partij' te creëren en 'onuitstaanbare' tegenstand binnen de partijgelederen te veroorzaken.

Fini had kritiek op een aantal beleidsmaatregelen van de regering en toonde zich ongemakkelijk over een aantal voorstellen van de regering. De voorstellen werden gezien als maatregelen om de premier en zijn metgezellen tegen juridische ellende te beschermen.