Rusland verwerpt kritiek Iran

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft maandag de kritiek van Iran op Rusland verworpen. Iran hekelde vorige week vrijdag de steun van Moskou voor de sancties die de Verenigde Naties de islamitische republiek heeft opgelegd.

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad beschuldigde Moskou ervan zich tegen Teheran te keren en zich aan te sluiten bij de Verenigde Staten bij het verspreiden van leugens over het atoomprogramma.

De opmerkingen van Ahmadinejad zijn 'totaal onacceptabel voor ons, ze verstoren de objectieve benadering van Rusland', zo maakte het ministerie bekend. "In plaats van op vruchteloze en onverantwoordelijke retoriek, zouden de Iraanse leiders zich moeten richten op concrete en constructieve stappen om de kwestie op te lossen."

De Russische president Dmitri Medvedev heeft er bij Iran op aangedrongen de moed te vinden samen te werken met de internationale gemeenschap aangaande het betwiste atoomprogramma.

Rusland heeft de afgelopen tijd laten blijken steeds gefrustreerder te zijn over het beleid van Iran. In het verleden kon Iran nog bogen op bondgenoten als Rusland en China en hun vetorecht in de Veiligheidsraad. Vorige maand echter steunde Moskou de nieuwe sancties die de VN Iran heeft opgelegd.