Veroordelingen voor schieten op Franse politie

Vijf jongemannen zijn zondag door een Franse rechter schuldig bevonden aan het schieten op een tiental politieagenten tijdens rellen in de Parijse buitenwijken in 2007. Twee van hen werden veroordeeld tot twaalf en vijftien jaar gevangenschap. Een derde kreeg negen jaar, de anderen elk drie jaar.

De dood van twee tieners als gevolg van een botsing van een motor met een politieauto in het stadje Villiers-de-Bel in november 2007 was de aanzet tot grootschalige rellen. Toen het gerucht de ronde deed dat de twee om het leven waren gekomen door politiegeweld, schoten jongeren met een jachtgeweer op de politie. Verschillende agenten raakten gewond.

Abderhamane Kamara en zijn halfbroer Adama Kamara, beiden 29 jaar oud, werden beschouwd als het gezamenlijk brein achter de schietpartij en kregen de hoogste straffen: Abderhamane kreeg vijftien jaar, Adama twaalf. Ibrahima Sow (26) kreeg negen jaar, Maka Kante (24) en Samuel Lambalamba (24) kregen drie jaar.

Volgens de advocaat van de veroordeelden is het vonnis politiek gemotiveerd, omdat president Nicolas Sarkozy het geweld in de buitenwijken zou willen neerslaan.

De rellen in Villiers-le-Bel brachten de woede in de Franse achterbuurten aan het licht, waar veel Arabieren, zwarten en andere minderheden wonen, over het algemeen afgezonderd van de rest van de Franse maatschappij.