Orka uit Waddenzee heeft nacht goed doorstaan

De orka die woensdag in de Waddenzee werd gevangen heeft haar eerste nacht in het Dolfinarium goed doorstaan. De uitgehongerde jonge zwaardwalvis heeft wat vis gegeten, zei een woordvoerder van het Dolfinarium op Radio 1. Het dier zou het weekend niet hebben overleefd als ze niet was gered.

De vondst van de orka in de Waddenzee is zeer uitzonderlijk. De laatste keer dat er een werd gezien was in 1963, maar toen ging het om een dood exemplaar. De laatste levende orka in de Waddenzee werd in 1947 gespot.

Het 3,5 meter lange dier is naar het Dolfinarium gebracht om aan te sterken en wordt daarna weer vrijgelaten. Mogelijk gebeurt dat bij Gibraltar waar een 'redelijk grote groep' orka's leeft, zei de woordvoerder.

Hoewel het nu beter gaat met de orka, die naar schatting tussen de 1,5 en 3 jaar oud is, is nog niet zeker of het zoogdier het overleeft. De orka moet wennen aan zijn nieuwe omgeving en voldoende eten.

Waar de orka vandaan komt is nog een raadsel. Mogelijk is het dier zijn groep kwijtgeraakt en toen verdwaald. Dinsdag werd de orka voor het eerst door vissers waargenomen.

De orka is vooralsnog niet zichtbaar voor publiek. Het dier zit nu in een voor het publiek afgeschermd verblijf in het Dolfinarium in Harderwijk. Mogelijk wordt later, na overleg met de dierenarts, besloten om wel publiek bij de orka te laten.