Minder zeedieren in Zeeuwse Delta

De afgelopen twee strenge winters hebben behoorlijk wat schade aangericht aan de onderwaterwereld in de Zeeuwse Delta. Diverse soorten zeedieren in de Zeeuwse Delta zijn in aantal sterk achteruitgegaan. Minstens drie soorten zijn voorlopig volledig verdwenen. Dat schrijft Peter van Bragt van de Stichting Anemoon zondag in een bericht op natuurbericht.nl.

De gehoornde slijmvis, de zwartooglipvis en de millennium wratslak komen na afgelopen winter niet meer voor in de Zeeuwse Delta. De gehoornde slijmvis en de zwartooglipvis bleken in de eerste jaren van deze eeuw steeds vaker in de Oosterschelde rond te zwemmen.

De zwartooglipvis groeide zelfs uit van een relatief schaarse tot zeer algemeen voorkomende soort, aldus Van Bragt. Ook de millennium wratslak, die pas voor het eerst in 1999 in de Oosterschelde is aangetroffen, maakte in die periode een spectaculaire opmars door. Die jaren deden zich echter geen strenge winters voor.

Van Bragt vermoedt dat de drie soorten nog wel aanwezig zijn in de Noordzee en dat ze daarom op termijn wel weer zullen terugkeren in de Zeeuwse Delta. "Maar voorlopig is lokaal de biodiversiteit met betrekking tot deze soorten een stukje armer geworden."

De Stichting Anemoon is een organisatie van vrijwilligers die onderzoek doen naar het mariene milieu.

Submitter:  Bron: Novum