Moordenaar premier Iran komt vrij in Frankrijk

Ali Vakili Rad, de moordenaar van de laatste premier die onder de sjah van Iran diende, wordt vrijgelaten uit een Franse gevangenis en teruggestuurd naar Teheran. Dat heeft het Franse openbaar ministerie dinsdag gezegd.

Shahpour Bakhtiar was een gerespecteerd politicus en diende als laatste premier onder sjah Mohammed Reza Pahlavi, die na de Islamitische Revolutie in 1979 werd afgezet. Bakhtiar vluchtte daarop naar Frankrijk. Vakili Rad vermoordde Bakhtiar in 1991 in Parijs en werd daarvoor drie jaar later tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld.

Vakili Rad is de tweede Iraniër binnen twee weken tijd die door Frankrijk wordt vrijgelaten. Er wordt daarom gespeculeerd dat Parijs en Teheran onderling afspraken hebben gemaakt over de vrijlating van de Franse geleerde Clotilde Reiss die in Iran schuldig werd bevonden aan spionage. Zij keerde zondag terug in Frankrijk. Het Franse ministerie van buitenlandse zaken ontkent overigens dat er sprake is van een overeenkomst.

Vakili Rad hoeft zijn straf niet uit te zitten, omdat voor hem een uitzettingsbevel is aangevraagd en goedgekeurd. De Iraniër had zelf om zijn uitzetting verzocht. De Franse wet staat toe dat buitenlanders, die geen banden met Frankrijk hebben, vrij komen als zij worden uitgezet.