Belgische stadions voor 98 procent niet in orde

Een zeer groot aantal stadions in België voldoet niet aan alle voorschriften. Dat schrijft een aantal kranten van de Belgische mediagroep Corelio.

Aftredend minister van binnenlandse zaken Annemie Turtelboom geeft tekst en uitleg. "Dikwijls ging het om kleinigheden als een loshangende vuilnisbak of een slecht geplaatst pictogram. Maar soms ging het ook om essentiële veiligheidsmaatregelen zoals evacuatiepoorten die gesloten waren, terwijl ze wagenwijd open moesten staan."

Turtelboom vindt dat er veel verbeterd moet worden als België samen met Nederland het WK van 2018 of 2022 wil gaan organiseren. "Als we écht het WK 2018 willen binnenhalen, zullen we beter ons best moeten doen. Onze stadions moeten tiptop in orde zijn."

In België werden tussen 2006 en 2009 ruim 200 controles in stadions gedaan. Op vijf stadions na werd er altijd een proces-verbaal opgesteld. Clubs krijgen zes maanden de tijd om hun stadion naar goedkeuring aan te passen, anders volgt er een boete van maximaal 250.000 euro.