Olympisch kampioen shorttrack drie jaar geschorst

De Koreaanse shorttrackers Yung-su Lee en Yoon-gy Kwak zijn voor drie jaar geschorst. De twee worden geschorst vanwege hun betrokkenheid bij het beïnvloeden van wedstrijden. De sporters hebben zeven dagen om in beroep te gaan.

De Koreaanse schaatsbond zei vandaag de twee te schorsen voor alle wedstrijden tot april 2013. Eerder eiste een daartoe aangewezen commissie een jaar schorsing. De commissie bestond uit een afvaardiging van het ministerie van cultuur, sport en toerisme, het Koreaanse olympisch comité en de schaatsbond.

De coach van de shorttrackers is permanent geschorst vanwege zijn betrokkenheid bij het schandaal. Dit was op advies van de commissie. Lee, die goud won op de 1.000 en 1.500 meter op de Olympische Spelen in Vancouver, ontkent dat hij zijn coach geholpen heeft. Kwak, die zilver won op de 5.000 meter estafette, heeft zijn betrokkenheid wel toegegeven.

Een official van de schaatsbond denkt niet dat de carriere van de schaatsers voorbij is. "Dit is eerder een voorstel dan een definitieve beslissing. Ik ga ervan uit dat ze in beroep gaan en een manier vinden om onder de schorsing uit te komen."