Onderzoek naar te hoge declaraties apothekers

Apothekers hebben op grote schaal duurdere medicijnen gedeclareerd terwijl ze goedkopere varianten aan patiënten hebben meegegeven. Dat stelt zorgverzekeraar Uvit maandag in Trouw. De verzekeraar heeft een onderzoek ingesteld naar de omvang van de fraude.

Veel zouden de apothekers niet aan de fraude hebben verdiend, maar zorgverzekeraars moeten er volgens Uvit op kunnen vertrouwen dat apothekers het medicijn leveren dat ze in rekening brengen. Uvit is een samenwerkingsverband van Univé en VGZ-IZA-Trias waar ruim vier miljoen mensen met een zorgverzekering onder vallen.

De zorgverzekeraar eist nu inzage in de inkoopnota's van de apothekers om die te vergelijken met de declaraties. Aanvankelijk richtte het onderzoek zich op een antibioticum, twee varianten van een bloeddrukverlager en een antidepressivum. Daarmee zou niet veel verdiend zijn, maar Uvit wil nagaan of ook verkeerd is gedeclareerd op een manier die wel veel verschil maakt.

Op een besloten bijeenkomst meldde Uvit-bestuurder Martin Bontje volgens de krant dat twee derde van de apothekers frauduleus declareert. Apothekerskoepel KNMP noemt het 'niet aannemelijk' dat apothekers bewust verkeerd hebben gedeclareerd om meer winst te maken.

De bijeenkomst was georganiseerd door de commissie-Aalders. Die is ingesteld door minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) om het vertrouwen tussen apothekers, zorgverzekeraars en zijn ministerie te herstellen. Dat vertrouwen liep een deuk op toen verzekeraars in 2008 besloten van veel geneesmiddelen alleen nog de goedkoopste variant te vergoeden.