Klimaatdoelen kabinet nog niet gehaald

Om de klimaatdoelen die het kabinet zichzelf heeft gesteld voor 2020 te halen, is 'aanvullend beleid' nodig. De doelstellingen voor 2011 worden waarschijnlijk wel gehaald, blijkt uit een evaluatie van het kabinetsbeleid, die demissionair minister van Milieu Tineke Huizinga (CU) donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het kabinet wil in 2020 de hoeveelheid broeikasgassen met dertig procent hebben teruggebracht ten opzichte van 1990. Ook moet in dat jaar twee procent per jaar worden bespaard op energie en moet het aandeel duurzame energie omhoog naar twintig procent van het totale energieverbruik.

Uit de evaluatie van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) komt naar voren dat de energiebesparing nog niet op schema loopt. In 2008 en 2009 zijn weliswaar 350 duizend woningen geïsoleerd, maar dat is niet voldoende. Doet het volgende kabinet niets, dan komt de besparing in 2020 uit tussen de 1,1 en 1,8 procent.

Bij ongewijzigd beleid komt daarnaast het aandeel duurzame energie in 2020 niet verder dan 15,5 procent. En de hoeveelheid broeikasgas neemt weliswaar af, maar vooral bij het 'verduurzamen' van het goederenvervoer is nog winst te boeken.

Het volgende kabinet zou meer verplichtende maatregelen moeten opleggen aan bedrijven, woningbezitters en woningcorporaties op het gebied van energiebesparing, adviseren de onderzoekers.