Helft bevolking krijgt hooikoorts
Britse experts voorspellen dat over twintig jaar de helft van de bevolking aan hooikoorts lijdt. Uit het Hay Fever Health Rapport blijkt dat in 2030 twee keer zo veel mensen hooikoorts hebben als nu. De symptomen van niezen, een loopneus en prikkelende ogen wordt volgens de experts gevoed door toenemende luchtvervuiling in de steden.
Een ander, recent, onderzoek toont aan dat er ook een verband bestaat tussen allergie en stress. Mensen die met stress kampen, hebben meer kans om ernstige klachten te krijgen door een allergische reactie. Uit dit onderzoek bleek ook dat mannen meer last hebben van deze klachten dan vrouwen en dat stedelingen hun symptomen als meer ernstig en ondraaglijk ervaren dan mensen die in plattelandsgebieden wonen.
Hooikoorts is niet alleen vervelend voor de patiënten, maar kan ook economische gevolgen hebben volgens de onderzoekers. In het hooikoortsseizoen zullen meer mensen een arts moeten bezoeken en moeite hebben om nog te werken. Ook de examentijd valt midden in de piekmaanden van de hooikoorts, wat nare consequenties voor de prestaties zal hebben.
Wat is hooikoorts?
Hooikoorts heeft, ondanks dat de naam anders doet vermoeden, weinig met hooi en vrijwel nooit iets met koorts te maken. Het is echter een allergische reactie van de slijmvliezen van de neus en de ogen op stuifmeel (pollen) van grassen, struiken of bomen. Omdat de meeste klachten tijdens de hooitijd ontstonden, werd deze allergische reactie 'hooikoorts' genoemd.
Het lichaam maakt normaal antistoffen aan wanneer het in contact komt met een allergeen (stof die een allergische reactie kan veroorzaken). Wanneer je voldoende en juiste antistoffen maakt, blijven klachten uit. Wanneer je een allergische reactie vertoont, is het lichaam niet in staat geweest om het allergeen uit te schakelen en reageert het lichaam extreem fel op deze stoffen.
Hooikoortsklachten komen van februari tot september voor, wanneer de grassen en windbestuivende planten hun bloeiseizoen kennen. Naast de bloeitijd van de verschillende gewassen hebben ook het weer en de grootte van de stuifmeelkorrels invloed op de hooikoortsklachten. De meeste hooikoortspatiënten hebben de meeste klachten in de maanden mei, juni en juli wanneer gras bloeit.
Hooikoorts is niet gevaarlijk, maar wanneer je last hebt van langdurige klachten kan het neusslijmvlies beschadigen. Er zijn ook geen medicijnen tegen hooikoorts, maar wel middelen die de klachten kunnen verminderen.
Meer informatie over hooikoorts is onder andere hier te vinden.