Kappen in bos Schinveld had niet gemogen

Het besluit uit 2005 van toenmalig minister van Vrom Sybilla Dekker om te mogen kappen in het Schinveldse bos in Limburg is alsnog van tafel geveegd. De Raad van State heeft woensdag besloten het besluit te herroepen, omdat de minister onvoldoende onderbouwd heeft waarom de toename van geluidsoverlast aanvaardbaar is.

Met de uitspraak komt een einde aan een langlopend geschil tussen Vrom en de gemeente Onderbanken. Van het twintig hectare grote gebied is begin 2006 uiteindelijk zes hectare gekapt. Het ministerie van Defensie, dat eigenaar is van de grond, moet beslissen of die bomen moeten worden teruggeplant, zegt een woordvoerder van de Raad van State.

De uitspraak zorgt er in ieder geval wel voor dat er geen bomen meer mogen worden gekapt. "Alle besluiten die dat mogelijk maken, zijn nu van tafel geveegd." Ook loopt er nog een procedure over een verzoek om schadevergoeding van de gemeente Onderbanken en de Vereniging Stop Awacs Overlast. De Raad van State spreekt zich hier later over uit.

Het conflict tussen Onderbanken en het ministerie van Vrom ontstond in 2005. De minister wilde de aanleg en instandhouding van een 'obstakelvrije vliegroute' mogelijk maken ten westen van de start- en landingsbaan van de Navo-vliegbasis Geilenkirchen in Duitsland. De vliegroute voldeed volgens Dekker niet aan de vliegveiligheidsvoorschriften van de NAVO.

Meteen vanaf het begin bestond verschil van mening tussen de gemeente Onderbanken en de minister over de maatregelen die in de Schinveldse bossen moesten worden genomen. In juli 2005 besloot het gemeentebestuur van Onderbanken uiteindelijk dat de top van slechts acht bomen mocht worden afgezaagd.

In augustus 2005 besloot Dekker taken en bevoegdheden op het gebied van de ruimtelijke ordening van de gemeente over te nemen van de gemeente. De minister vond dat de gemeente onvoldoende meewerkte aan de benodigde maatregelen en kwam zelf met planologische maatregelen. Dit besluit is nu herroepen. Tegen de uitspraak is geen hoger beroep mogelijk.