Hockeyers Amsterdam naar laatste vier EHL

Amsterdam heeft voor het eerst in zijn bestaan de halve finale van de Eurohockey League bereikt. De ploeg van coach Sjoerd Marijne won de wedstrijd ternauwernood met 3-2 van KHB Leuven. Amsterdam gaf een 2-0 voorsprong weg, maar anderhalve minuut voor tijd scoorde Valentin Verga de winnende goal.

De ploeg uit de hoofdstad kwam goed uit de startblokken. Na een minuut mocht Taeke Taekema al voor de eerste keer voor een strafcorner aanleggen. Zijn inzet raakte echter de lat. Een minuut later was het dan toch raak. Robbert Tigges veranderde een strafcorner van Taekema van richting en liet de doelman van Leuven kansloos.

Na acht minuten stond de 2-0 op het bord. Het doelpunt was een kopie van de eerste, alleen was het deze keer Don Prins die zijn armen in de lucht kon steken. Vlak voor het verstrijken van het eerste kwart deed Fabrice Bourdeaud'hui voor Leuven iets terug. Hij kreeg alle tijd om uit te halen en schoot vanaf de kop van de cirkel met scherp.

In het tweede kwart konden de beide ploegen geen potten breken. Het derde kwart leverde weer meer spektakel op. De Belgen waren sterker en tekende voor een aantal grote kansen. Amsterdam wist zich geen raad met het offensief van Leuven en moest zich veelal in de verdediging gooien. Lang bleef het 2-1, maar de Belgen scoorden uiteindelijk uit een onterecht gegeven strafcorner. De bal zou een voet van een speler van Amsterdam geraakt hebben, maar uit de herhaling bleek dit niet het geval te zijn. Mitch Darling pushte hard raak en liet Amsterdam-doelman Klaas Veering kansloos.

In de teambespreking voor het begin van het vierde kwart was aanvoerder Taekema furieus. Hij vond zijn ploeggenoten arrogant spelen en dat leek Amsterdam wakker te schudden. De ploeg ging weer beter spelen en kreeg kansen op de 3-2. Toen iedereen al aan een verlenging dacht, viel de treffer van Amsterdam alsnog. Verga kon een voorzet van Floris Evers gemakkelijk intikken en bezorgde daarmee Amsterdam de winst.

De tegenstander van Amsterdam in de halve finale wordt morgen bekend. Dan strijden Rotterdam en het Spaanse Terrassa tegen elkaar. Vanmiddag won Polo Barcelona al met 3-2 van Rot-Weiss Köln. Die Spaanse ploeg treft Bloemendaal of Hamburg in de halve eindstrijd. Ook die kwartfinale wordt morgen afgewerkt.