Netanyahu spreekt met Obama

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft gisteren op het Witte Huis tweemaal een onderhoud gehad met de Amerikaanse president Barack Obama. De besprekingen werden achter gesloten deuren gevoerd, een teken dat het conflict over Israëls nederzettingenbeleid nog steeds speelt. Obama gaat altijd op de foto met bezoekende regeringsleiders, maar dit keer liet hij zich niet aan de pers zien.

Na afloop werden noch door het Witte Huis noch door de Israëlische delegatie mededelingen gedaan over de inhoud van het overleg.

Er is twee weken geleden een vertrouwenscrisis ontstaan tussen Jeruzalem en Washington. Dat gebeurde toen de Israëlische regering, uitgerekend op het moment dat de Amerikaanse vicepresident Joe Biden in de joodse staat op bezoek was, aankondigde dat in Oost-Jeruzalem zestienhonderd appartementen zullen worden gebouwd.

Obama had zich tot nu toe afzijdig gehouden terwijl zijn minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton en andere regeringsvertegenwoordigers Israël vanwege de nieuwbouwplannen zwaar onder vuur namen. Maandag werd nog eens duidelijk dat Clinton en Netanyahu lijnrecht tegenover elkaar staan waar het de bouwplannen betreft.

Clinton herhaalde haar afkeuring op een bijeenkomst van de American Israël Public Affairs Committee in Washington. Zij vertelde het publiek dat het provocatieve Israëlische beleid niet in het belang van Israël is en dat het de geloofwaardigheid van de VS als onderhandelaar ondermijnt.

Ook Netanyahu sprak de AIPAC-bijeenkomst toe. Hij bleef bij zijn standpunt dat bouwen in Jeruzalem een recht van Israël is. "Jeruzalem is geen nederzetting. Het is onze hoofdstad", aldus Netanyahu.