Zweedse ijshockeyers winnen moeizaam

De Zweedse ijshockeyers hebben hun eerste wedstrijd op de Olympische Spelen in Vancouver met 2-0 gewonnen. Duitsland wist niet te scoren, maar kon als laagst geplaatste team verrassend genoeg wel goed meekomen met de regerend kampioenen. Goalie Henrik Lundqvist wist echter alle 21 schoten op doel te keren.

De Zweden hadden ook 21 schoten op doel, en dat geeft wel aan dat het zeker geen eitje was voor de ploeg in het geel. "In een toernooi als dit waar je favoriet bent moet je nog steeds hard knokken voor de overwinningen. Dat realiseren we ons wel na vandaag", aldus captain en topverdediger Nicklas Lindstrom.

De Zweden wonnen uiteindelijk door goals van Louis Eriksson en verdediger Matthias Ohlund, maar ook door een beetje geluk. De Duitse NHL-verdediger Christian Ehrhoff schoot op de paal in een vijf tegen drie-situatie met een 1-0 achterstand. De Zweden wisten de penalty echter te killen en scoorden vlak daarna via Ohlund de 2-0. Daarbij leek het overigens of de Zweedse aanvaller Henrik Sedin contact had met goalie Thomas Greiss waardoor de treffer wellicht afgekeurd had moeten worden.

Lundqvist was overigens wel blij dat hij genoeg te doen had in zijn eerste wedstrijd, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Miikka Kiprusoff van Finland en Roberto Luongo van Canada. "Het is niet als tien jaar geleden dat je na de eerste periode al met 6-0 voor staat. Dat heeft als voordeel dat je nu al de wedstrijd ingaat met de gedachte dat het niet makkelijk gaat worden, en dat kan later in het toernooi alleen maar van pas komen."