Finse ijshockeyers winnen eenvoudig

Finland is het ijshockeytoernooi op de Olympische Spelen in Vancouver begonnen met een overwinning op Wit-Rusland. In een eenzijdige wedstrijd werd het 5-1 waarbij het alleen in de tweede periode even spannend werd nadat Wit-Rusland op 2-1 kwam via Sergei Kostitsyn.

Na de eerste periode stond het 2-0 voor Finland. Olli Jokinen en Niklas Hagman waren de scherpschutters. Beide goals werden in de powerplay gemaakt. Teemu Selanne gaf de tweede assist bij de openingsgoal en werd daarmee gedeeld topscorer aller tijden in internationale wedstrijden. Deze telling loopt overigens vanaf 1956, en hij deelt het record voorlopig met Vlastimil Bubnik (Tsjechoslowakije), Valeri Kharlamov (Rusland) en Harry Watson (Canada). Saku Koivu is hard op weg naar het assist-record en heeft er nog twee te gaan om het record van Kharlamov (20 assists) te verbreken.

Wit-Rusland schoot in de tweede periode uit de startblokken. Na 21 seconden scoorde een van de weinige NHL-spelers uit het team, Kostitsyn, de 2-1. Dit was pas het derde schot van de Wit-Russen. Finland leek hierdoor wat zenuwachtig te worden, en er ontstonden zowaar nog wat kleine kansen voor de tegenpartij. Met nog twee minuten te gaan in de periode verschafte Niklas Hagman zijn ploeg echter wat extra lucht door de 3-1 te maken uit een individuele actie.

Dit bleek de definitieve beslissing te zijn, want na 23 seconden in de derde periode scoorde Finland de 4-1 via Valtteri Filppula die een rebound van een schot van Mikko Koivu wist binnen te werken. Jarkko Ruutu verhoogde de marge nog naar 5-1 met nog zeven minuten op de klok.