'Hoge Talibanfiguur gepakt in Pakistan'

Pakistaanse en Amerikaanse inlichtingendiensten hebben een hooggeplaatste figuur van de Afghaanse Taliban opgepakt in Pakistan, meldt de New York Times. Het zou gaan om Mullah Abdul Ghani Baradar, de nummer 2 in de Taliban, na oprichter Mullah Muhammad Omar.

Baradar verkeert sinds enkele dagen in Pakistaanse hechtenis, berichtte de krant gisterenavond op zijn website. Hij werd in Karachi opgepakt tijdens een gezamenlijke actie van de Pakistaanse geheime dienst ISI met CIA-agenten. De Pakistanen leiden de ondervraging van Baradar, maar de Amerikanen nemen ook aan de verhoren deel, schrijft de Times.

Baradar is de militaire commandant van de Taliban. Hij aanvaardde de post na het overlijden van Mullah Akhtar Mohammed Usmani in 2006. Baradar zou de militaire operaties van de Taliban in het zuiden en zuidwesten van Afghanistan coördineren. Zijn werkterrein beslaat de provincies Kandahar, Helmand, Nimroz, Zabul en Uruzgan.

De gemelde gevangenneming van Baradar zou een zware aderlating voor de Taliban zijn. Mogelijk is hij ook op de hoogte van de verblijfplaats van Mullah Omar en Al-Qaidaleider Osama bin Laden.

Een woordvoerder van de Afghaanse Taliban, Zabiullah Mujahid, ontkende het bericht over de aanhouding van Baradar. Hij deed het af als westerse propaganda, bedoeld om het verzet van de Taliban tegen het lopende offensief in de stad Marjah in Helmand te ondergraven. "De Taliban hebben succes met onze jihad. Het is een poging de Taliban te demoraliseren die jihad voeren in Marjah en heel Afghanistan", zei hij.

De Times zegt sinds donderdag op de hoogte te zijn van de operatie tegeen Baradar, maar het nieuws op verzoek van het Witte Huis te hebben achtergehouden. De krant zegt tot publicatie over te zijn gegaan omdat regeringsmedewerkers denken dat het nieuws van de gevangenneming van Baradar nu in de regio wel bekend zal zijn.

De CIA wilde geen commentaar leveren.