Saab-dealers bieden Spyker hulp

Saab-dealers in Zweden zijn bereid om Spyker te voorzien van de 180 miljoen Zweedse kronen (24 miljoen dollar) aan financiering die nodig is om de overname van General Motors-onderdeel Saab af te ronden, meldt de Zweedse krant Dagens Industri vandaag.

"Spykers' businessplan voor Saab is sterk. Als ze problemen krijgen met de financiering, dan zullen wij helpen", zegt Peter Hallberg, CEO van de organisatie van GM-dealers. De beslissing om te helpen in de financiering werd onlangs genomen, in reactie op de onrust over de financiële mogelijkheden van Spyker.

Zoals eerder bekendgemaakt neemt Spyker het Zweedse Saab over voor 74 miljoen dollar, ofwel zo'n 53 miljoen euro. Bij afronding van de deal zal de eerste 50 miljoen dollar worden overgemaakt, het restant op 15 juli 2010.

Van de tweede betaling van 24 miljoen dollar in juli 2010 is nog niet bekend hoe die gaat worden gefinancierd. "In de autoindustrie is SEK180 miljoen een relatief klein bedrag. Onze leden zouden geen enkele moeite moeten hebben om dat bedrag op te hoesten", zegt Hallberg.

De dealers bieden de hulp bij de financiering aan omdat zij de overname zo snel mogelijk afgerond willen hebben, zonder verdere vertraging. De vraag naar Saab-auto's is volgens de dealers toegenomen sinds de overname door Spyker werd aangekondigd.