IJsland overlegt met EU over Icesave

De IJslandse premier Johanna Sigurdardottir zal morgen met voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso een overleg hebben over de terugbetalingsregeling van IJsland aan Nederland en het Verenigd Koninkrijk, zo zei een IJslandse official gisterenavond.

"De premier is vandaag in Brussel. Ze zal donderdag Jose Manuel Barroso ontmoeten om Icesave en de kandidatuur van IJsland voor de EU te bespreken", aldus Sigurdardottirs woordvoerder.

De IJslandse president Olafur Ragnar Grimsson sprak op 5 januari 2010 zijn veto uit tegen het door het parlement aangenomen akkoord over de terugbetaling van EUR3,8 miljard aan voorgeschoten spaartegoeden door de Britse en Nederlandse overheden. De Nederlandse regering liet weten hierover 'extreem teleurgesteld' te zijn terwijl het Verenigd Koninkrijk stelde te verwachten dat IJsland aan zijn verplichtingen zou voldoen.

IJsland zal op 6 maart een referendum houden over de omstreden overeenkomsten met Nederland en het Verenigd Koninkrijk over terugbetaling van de Icesave-gelden.

De Europese Commissie heeft er eerder op gehint dat de Icesave-episode een negatieve impact kan hebben op IJslands verzoek om deel uit te maken van de Europese Unie.